Här kommer vi att samla några pärlor av Köpenhamns alla Smørrebrødsställen!

Smørrebrød har en lång historia, redan när de flesta danskar var bönder så var handmadder med ett rejält rågbröd som grund praktiskt att ha med sig ut på fälten. Och i början av 1800-talet tog traditionen ytterligare fart då industrialiseringen gjorde att folk i kringliggande byar sökte jobb i tätorterna och eftersom arbetstakten var hård så hann man inte hem vid frokostpausen utan fick förlita sig på madpakken. Dock ännu i form av enklare varianter som ”handmadder” som åts direkt med händerna eller ”klapsammen” där pålägget ligger mellan två skivor rågbröd. Varm mat åt man först när man kom hem och tog då hand om resterna som pålägg inför morgondagen. Och då man också gärna ville variera sin kost så utvecklades med tiden en allt större uppfinningsrikedom.

På 1800-talets slut utvecklades sedan smørrebrødet från att vara dagligt bröd för arbetarklassen till en finare anrättning för de bättre bemedlade i framförallt Köpenhamn. Då föddes också begreppet ”smørrebrød-jomfru” vilket närmast kan jämföras med en svensk kallskänka. 80/20-regeln gällde i bägge länderna fast tvärtom, där den danska varianten står för överdåd och den svenska för balanserat och sparsmakat.
 
Under 1900-talet blev danska smørrebrød kända över hela världen. Ett äkta smørrebrød består av en skiva rågbröd, smord med smör eller stekfett och belagd med en så stor mängd pålägg, vilka dessutom kan varieras i det oändliga, att brödet inte längre syns. Inför intaget höjer man gärna stämningen med en rumstempererad GammelDansk och läckerheterna avnjutes sedan tillsammans med öl och snaps.
 
Då danska folket 2014 hade en omröstning kring val av nationalrätt så kom smørrebrødet på andra plats efter stekt fläsk med potatis och persiljesås men klart före hakkebøf på tredje plats.
 
1944-års nobelpristagare i litteratur Johannes V. Jensen (1873-1950) skrev 1906 följande hyllning till smørrebrødet:
 
Ved frokosten
 
Nu har jag det godt.
Der staar fire blomstrende Stykker Smørrebrød for mig.
Först spiser jeg et med Æg og Sild –
O Anelsen om Svovlbrinte og om Jodlugt fra Havets Tangskove!
Derpaa sætter jeg Tand i et ungt skært Stykke med Steg,
og her fordyber det Smagen, at jeg tier.
Rullepølsens Bouquet af Faar og af oliedryppende Maskiner, Væverier, udvider mit Velbefindende.
Osten knytter Stemningen af forraadnelse og rygende Elskov sammen i mit Hjærte.
Men nu skælver mit Bryst imod Snapsen,
som jeg har skænket mig af den iskolde Flaske.
Se den spiller, den ler klart,
jeg holder den op som en stor levende Diamant,
Kornbrændevin, kort sagt, Danmark!
Her sidder jeg og bereder mig på det bedste Øjeblik.
Her er godt. Hatte passerer Vinduet, meget Folk færdes på Gaden.
Jeg har sagt til mig selv, at Livet og Solsystemet gaar glimrende.